13. května 2016

Koupit investiční byt není žádná hračka

Koupit investiční byt není v dnešní době nic jednoduchého. Hypotéky jsou nízké a lidé kupují byty jak na běžícím páse. Poptávka už dávno začala převyšovat nabídku, a to vede k růstu cen. Vyjednat slevu je téměř nemožné a často si spíš ještě připlatíte.




Koupě investičního bytu má ale svoje pravidla, ze kterých nesmíte ustoupit ani o milimetr.



  • Výnosy musí přesahovat 5 %
  • Atraktivní lokalita
  • 1+kk, 1+1, 2+kk, 2+1

Proč zrovna 5 %? Jedná se o obecné pravidlo investičních bytů, kterým byste se měli řídit, jinak se Vám investice nevyplatí.

Nikoho nepřekvapí, že nejžádanější byty jsou v centru. Jejich cena je však velmi vysoká a pro investice často nevýhodná. Udělejte proto kompromis. Najděte byt, který není přímo v centru, ale má výborné a rychlé dopravní spojení. Takový byt se může nacházet často v příjemnějším prostředí než ve víru velkoměsta. Nezapomeňte ale, že atraktivní lokalita je přímo úměrná rychlosti pronajmutí Vašeho bytu!

Co se týče dispozice, na základě statistik jdou v současné době nejvíce na dračku byty 2+kk. Pronájem bydlení hledají nejčastěji mladí lidé, kteří chtějí něco menšího "na rozjezd". U střednědobých pronájmů jdou na odbyt také spíše menší byty, jelikož tento typ zákazníku nepotřebuje na stření dobu pronájmu bydlet ve velkém bytě. Většinou se větší byty kupují za účelem bydlení, menší za účelem pronajímají.


Byt na investici je byt na investici. Nic jiného!


Nyní si přejete, aby byt vydělával, a za pár let v něm bude bydlet třeba Vaše dcera? Pokud přemýšlíte takovým způsobem, nikdy nekoupíte ten správný investiční byt. Jakmile začnete plést do investicí svoje city, může se stát, že nevyděláte nic nebo naopak proděláte. Váš pohled na byt bude jiný. Najednou Vás bude zajímat, jak se v bytě cítíte, jak na Vás působí okolí a podobně. Rádi potom přimhouříte oči, když se dostanete k úžasnému bytu, který Vám ale nebude zas tolik vydělávat. A to není dobře. Rozhodněte se proto nejprve, jestli chcete investiční byt nebo bydlení třeba pro Vaše děti.

Najít ideální investiční byt je jako sázka do loterie.


Jednoduše musíte mít štěstí, trpělivost a kontakty. Pokud se objeví příležitost, rozhodně neváhejte.



0 komentářů :

Okomentovat