25. října 2016

Energie jako součást nájmu nebo nikoli?

Pronajímatel si může ve smlouvě s nájemcem stanovit taková pravidla účtování, která mu budou nejvíce vyhovovat. Důležité je ve smlouvě určit, co se skrývá pod pojmem "nájemné". Kterou možnost ale zvolit?

Převod služeb a energií na nájemce

Tato možnost je ideální volbou při dlouhodobém pronajímání. Pronajímatel by se měl v takové případě snažit převést na nájemce co nejvíce odběrů služeb a energií. Ideální je případ, kdy se jedná pouze o jediného nájemce. Složitější případy mohou nastat u pronájmů, kde je více nájemců.

Převod odběru energií ale není možný lusknutím prstu a jedná se o poměrně nepříjemnou činnost zahrnující papírování a chození po pobočkách dodavatelů.

Služby a energie jako součást pronájmu

Pronajímatel v takovém případě stanovuje pevné nájemné, které v sobě zahrnuje nájem i paušální poplatky za energie. Z hlediska uzavírání smlouvy je tato možnost nejjednodušší. Znamená ale komplikaci při vyúčtování, kdy příjem za pronájem musíme dělit na tržby z prodeje služeb a vzniklé náklady (nakoupené energie, služby od externích dodavatelů, služby provedené ve vlastní režii, odpis pronajímaného majetku).

Živnostenský zákon vymezuje, že pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor je živností, pokud vedle pronájmu jsou pronajímatelem poskytovány i jiné než základní služby zajišťující řádný provoz. Tyto základní služby nejsou nikde definovány. Jedná se zpravidla třeba o poskytování úklidu nebo snídaní. S vyúčtováním energií by neměl být problém, jelikož se nejedná o služby. Avšak zahrnutí například úklidu do vyúčtování by pronajímání mohlo proměnit živnosti.

Služby obsažené v nájmu také zvyšují příjmy pronajímatele, což může mít vliv na jeho obrat a povinnosti (registrace jako plátce DPH, povinný audit).

Dalším problémem je, že nemovité věci, dodání elektrické energie, plynu, vody a tepla podléhají různým sazbám daně, případně osvobození od daně a pronajímatel pak musí celkovou cenu členit, což je poměrně složitá činnost. U krátkodobého pronájmu je převod služeb na nájemce bezpředmětný a druhá možnost, tedy energie a služby jako součást nájmu, je nejlepší variantou. V takovém případě je vhodné stanovit zvlášť cenu za pronájem a zvlášť za služby a energie pr jednodušší zúčtování.

Zlatá střední cesta pros střednědobé pronájmy na Flatio

Na Flatio postupují majitelé většinou následovně. Veškeré poplatky za služby spojené s užíváním bytu (elektřina, plyn, vodné, stočné, internet) jsou součástí nájemného až do výše 40 % a nevyúčtovávají se. Poplatky nad rámec je povinen uhradit nájemce poté, co mu pronajímatel prokáže jejich výši.

U střednědobého a krátkodobého pronajímání se musíte smířit s tím, že vyúčtování bude náročnější. Nejideálnější měřitelné období je a vždycky bude jeden rok Nezbude Vám tedy nic jiného, než omrknout stavy a při březnovém daňovém přiznání si trochu procvičit znalosti účetnictví. 

0 komentářů :

Okomentovat